fbpx
wat is het verticuteren van gras

Eerder deelden we al een bericht op onze social media over het verticuteren van gras. Maar wat houdt dit precies in en hoe gaat dit te werk? En is het iets wat u moet laten doen of ook zelf kunt doen? Want voor uw tuinonderhoud is dit een belangrijk onderdeel. Middels dit artikel legt onze ervaren hovenier het graag aan u uit!

Wat is verticuteren van gras?

Voor het hebben en houden van uw mooie groene gazon is het van belang om minimaal één keer per jaar uw gras te verticuteren! Tijdens dit verticuteren wordt het gras als het ware ‘’schoongemaakt’’ waarbij met name mos en dode grassen worden verwijderd. Het gras wordt hierdoor weer optimaal en krijgt zo weer een goede ‘’gezondheid’’.

Waarom gras verticuteren?

De reden voor het verticuteren van uw gazon heeft dus te maken met  groeiende mossen en dode grassen. Wanneer u hier niets tegen doet, wordt het gras van uw gazon op den duur verstikt door dit mos en dode gras. Het gevolg hiervan is dat water niet meer goed door de bodem opgenomen kan worden, licht niet meer goed wordt toegelaten en lucht idem dito. Dit kan vervolgens weer leiden tot overschot aan mos welke uw mooie grasje doet vernietigen. Kortom, gewoon jaarlijks uw gazon laten verticuteren en er is niets aan de hand 😉

Wanneer gras verticuteren?

Maar wanneer is het dan de beste tijd om dit verticuteren te doen? In een eerder geplaatst artikel, namelijk Het lente klaar maken van uw tuin, bespraken we dit al. Althans, als we het hebben over het voorjaar (april of mei). In deze periode is het een must om uw gazon te verticuteren. Indien de bodem uit klei of veengrond bestaat, adviseren wij ook om dit in het najaar (september of oktober) te doen. Dit omdat mos op deze (zure )gronden heel erg snel groeit.

Hoe gras verticuteren?

En dan; het daadwerkelijk ondernemen van actie! Want hoe haal je al die mossen en dode grassen weg uit uw gazon? Hierbij heeft uw twee mogelijkheden:

  1. Met de hand: dit is wel een tijdrovend en zware klus omdat u dit op de knieën dient te doen en dat is natuurlijk alles behalve prettig en goed voor uw rug.
  2. Met een verticuteermachine: vanzelfsprekend is het verticuteren een stuk sneller en minder arbeidintensief als u dit machinaal doet. Daarnaast is het een voordeel dat een machine alles gelijkmatig verticuteert.

Zelf doen of laten doen?

De vraag of u dit verticuteren het best zelf kunt doen of laten doen, ligt volledig aan u. Vind u het leuk om lang in de tuin te werken en heeft u groene vingers? Dan kunt u dit prima zelf doen. Indien u geen groene vingers heeft of gewoonweg  geen tijd/zin heeft, dan is het laten verticuteren van uw gazon altijd een goede keus. Damhuis helpt u verder!

Momenteel hebben wij een mooie actie lopen waarbij de huur van de verticuteermachine GRATIS is! Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Offerte aanvragen / contact opnemen