fbpx
wat is het verticuteren van gras

Eerder deelden we al een bericht op onze social media over het verticuteren van gras. Maar wat houdt dit precies in en hoe gaat dit te werk? En is het iets wat je moet laten doen of ook zelf kunt doen? Want voor tuinonderhoud is dit een belangrijk onderdeel. Middels dit artikel legt onze ervaren hovenier het graag aan je uit!

Wat is verticuteren van gras?

Voor het hebben en houden van jouw mooie groene gazon is het van belang om minimaal één keer per jaar je gras te verticuteren! Tijdens dit verticuteren wordt het gras als het ware ‘’schoongemaakt’’ waarbij met name mos en dode grassen worden verwijderd. Het gras wordt hierdoor weer optimaal en krijgt zo weer een goede ‘’gezondheid’’.

Waarom gras verticuteren?

De reden voor het verticuteren van gazon heeft dus te maken met groeiende mossen en dode grassen. Wanneer je hier niets tegen doet, wordt het gras van je gazon op den duur verstikt door dit mos en dode gras. Het gevolg hiervan is dat water niet meer goed door de bodem opgenomen kan worden, licht niet meer goed wordt toegelaten en lucht idem dito. Dit kan vervolgens weer leiden tot overschot aan mos welke jouw mooie grasje doet vernietigen. Kortom, gewoon jaarlijks je gazon laten verticuteren en er is niets aan de hand 😉

Wanneer gras verticuteren?

Maar wanneer is het dan de beste tijd om dit verticuteren te doen? In een eerder geplaatst artikel, namelijk Het lente klaar maken van je tuin, bespraken we dit al. Althans, als we het hebben over het voorjaar (april of mei). In deze periode is het een must om je gazon te verticuteren. Indien de bodem uit klei of veengrond bestaat, adviseren wij ook om dit in het najaar (september of oktober) te doen. Dit omdat mos op deze (zure )gronden heel erg snel groeit.

Hoe gras verticuteren?

En dan; het daadwerkelijk ondernemen van actie! Want hoe haal je al die mossen en dode grassen weg uit jouw gazon? Hierbij heb je twee mogelijkheden:

  1. Met de hand: dit is wel een tijdrovend en zware klus omdat je dit op de knieën dient te doen en dat is natuurlijk alles behalve prettig en goed voor je rug.
  2. Met een verticuteermachine: vanzelfsprekend is het verticuteren een stuk sneller en minder arbeidintensief als je dit machinaal doet. Daarnaast is het een voordeel dat een machine alles gelijkmatig verticuteert.

Zelf doen of laten doen?

De vraag of je dit verticuteren het best zelf kunt doen of laten doen, ligt volledig aan jou. Vind je het leuk om lang in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan kunt je dit prima zelf doen. Indien je geen groene vingers heeft of gewoonweg geen tijd/zin heeft, dan is het laten verticuteren van je gazon altijd een goede keus. Damhuis helpt je verder!

Momenteel hebben wij een mooie actie lopen waarbij de huur van de verticuteermachine GRATIS is! Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Offerte aanvragen / contact opnemen