fbpx
Je tuin lente klaar maken

Owh heerlijk! Nog maar even en de lente staat weer voor de deur. Wij kunnen niet wachten! Echter betekent dit wel dat jouw tuin weer toe is aan wat tuinonderhoud. Want jij wilt toch ook al in de lente genieten van een goed onderhouden tuin met schone tegels en gezonde planten? Nou, dan moet je toch echt even aan de bak! Waar te beginnen? Onze ervaren hovenier deelt graag zijn 6 belangrijkste tips met je voor het lente klaar maken van jouw tuin!

Voorjaar tip 1: Tuin bemesten

Het begint allemaal met bemesten. Je tuin heeft namelijk best wat te verduren gehad tijdens de winter en kan wel weer wat voeding gebruiken. Zo komt je tuin weer op kracht. Tijdens het bemesten ga je overigens niet planten bemesten, maar de grond. De bodem zit namelijk vol met bacteriën, schimmels en insecten die planten het leven zuur kunnen maken. Het bemesten van de grond draagt een groot deel bij aan het voorkomen van deze ziektes, schimmels en ongedierte.

Voorjaar tip 2: Onkruid verwijderen

Deze tip vinden de meesten niet leuk om te doen. Maar helaas, het moet toch echt gebeuren: onkruid verwijderen. Nog een klein minpuntje, wij adviseren om de onkruid met de hand weg te halen. Dit is namelijk de meest efficiënte manier. Mocht dit toch te zwaar zijn, dan kun je overwegen om het onkruid eerst los te schoffelen.

je tuin voorjaar klaar maken en onkruid verwijderen

Voorjaar tip 3: Kalk strooien

Kalk strooien in je tuin doe je om de zuurtegraad van de bodem te verhogen. Planten geven namelijk verzuring af en door het ‘’uitspoelen’’ van de grond, verlaag je de PH-waarde. Daarnaast verbeter het de bodemstructuur omdat het de bodem ruller en luchtiger maakt, waardoor de PH-waarde stijgt.

Maar let op! Strooi alleen kalk als je zeker weet dat de grond zuur is. Wanneer je kalk op niet-zure grond strooit, dan heb je in de zomer een geel gazon.

Overigens geldt de tip ‘’kalk strooien’’ niet voor iedereen. Want heb jij dit al in het najaar gedaan? Dan hoef je het nu niet meer te doen. Nog niet gedaan in het najaar? Dan heb je nu, net voor de lente, alsnog de kans om dit te doen.

Advies is wel om dit voortaan in het najaar te doen, omdat kalk de tijd nodig heeft om op te lossen in de bodem.

Voorjaar tip 4: Verticuteren gazon

Heb je een mooi grasje? Ga dan aan de slag met het verticuteren van het gazon. Hierbij verwijder je dood gras en mos. Advies is om een dag van te voren het gras heel kort te maaien en te zorgen dat het gras licht vochtig is wanneer je gaat verticuteren. Doe dit dus in de ochtend, dat werkt het best.

Tip: ga tijdens het verticuteren één richting in en zorg voor mooie, rechte banen. Verwijder daarna alle losgekomen mossen, onkruid en grasresten. Vervolgens verticuteer je het gazon nogmaals alleen dan in de tegengestelde richting. Vervolgens ruim je weer alle resten op. En voilà, je bent klaar.

Voorjaar tip 5: Snoeien van planten

Snoeien; het blijft een veel besproken onderwerp. Ook tijdens het voorjaar klaarmaken van je tuin is dit een belangrijk punt. Want als jij je planten op het juiste moment snoeit, zullen ze het hele seizoen opnieuw stralen.

Echter heeft iedere plant een andere tijd en manier van snoeien. Hier is redelijk wat kennis voor nodig. Ons advies is dan ook; doorloop je tuin op de verschillende soorten planten en ga vervolgens met behulp van Google na wanneer en hoe je de betreffende plant dient te snoeien. Stel hier een kort plan voor op zodat je weet wat je te doen staat. De opzet van het plan duurt wellicht even maar daarna kun je ‘m ieder jaar gebruiken en behaal je echt de beste resultaten!

planten van eenjarige om tuin lente klaar te maken

Voorjaar tip 6: Groene aanslag verwijderen

Eén van de grootste ergernissen in de tuin is groene aanslag. Dat moet dan natuurlijk ook verwijdert worden! Hoe? Daar zijn meerdere manieren voor, namelijk:

  • Strooizout tegen groene aanslag (uitstekend voor bestrating zoals paden en opritten)
  • Groene Biotex
  • Schoonmaakazijn (ideaal als je terras groen ziet, zoals houten stoelen en banken maar ook schuttingen)
  • Hogedrukreiniger

Eén of meer van de bovenstaande punten kun je dan ook zonder problemen gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag. Echter, gebruik geen chloorwater. Chloor is namelijk erg agressief en zeer schadelijk voor het milieu. We raden dit dan ook ten strengste af.

Meer weten?

Zo, dat was ‘m dan, de ‘’lente klaar maken van je tuin’’ tips van onze hovenier. Heb je nog vragen of wil je graag meer weten over hoe jij je huidige of nieuwe tuin het best kunt inrichten of onderhouden? Damhuis helpt je graag verder! Neem gerust contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden.

Offerte aanvragen / contact opnemen