fbpx
insectvriendelijke planten voor insectvriendelijke tuin

We moeten lief zijn voor de diertjes, vooral in deze tijd. Wil jij graag iets terug doen voor de wereld? Begin dan in eigen tuin! Maak daarom jouw tuin insectvriendelijk door het plaatsen van verschillende insectvriendelijke planten. Maar nu vraag jij je vast af welke planten je dan moet aanschaffen. Onze ervaren hovenier helpt je graag verder en benoemd hieronder maar liefst 19 insectvriendelijke planten!

1. Boskamperfoelie

Dit is een echte klimmer die sterk groeit en rijk bloeit met geurende bloemen. Van binnen zijn ze lichtgeel en aan de buitenkant roze. De bloemen worden gevolgd door rode bessen. De bloeitijd van de Boskamperfoelie is van juni t/m augustus en je kunt ‘m plaatsen in volle zon en halfschaduw.

insectvriendelijke tuin met een Boskamperfoelie

2. Duizendblad

Deze mooie witte bloeier vindt het heerlijk om in de volle zon te staan en kent een lange bloeiperiode; namelijk van juni tot september en oktober tot januari. Het is een echte spontane tuinbloem die tijdens zonnige dagen zorgt voor veel rondscharrelde insecten. Kortom, een waar genot voor hommels, bijen en vlinders.

insectvriendelijke tuin met een Duizkendblad

3. Engelwortel

De Engelwortel heeft een grootte van 90 cm tot 180 cm en bestaat uit ontelbaar veel kleine, witte bloempjes/blaadjes. Hij bloeit in de periode juli tot november en heeft een sierlijke uitstraling dankzij het waaierige effect aan stengels en witte bloemen.

insectvriendelijke tuin met een Engelwortel

4. Ezelsoren

Deze snelgroeiende plant houdt van een droge bodem en is tevens bladbehoudend. Het hele jaar door geniet jij in je tuin dan ook van deze grijze/paarse bloeier. De bloeiperiodes zijn juni t/m augustus en hij houdt graag van de volle zon.

insectvriendelijke tuin met een Ezelsoren

5. Gipskruid

Deze insectvriendelijke plant bloeit van circa juli tot en met augustus en is uitermate geschikt voor een tuin op het zuiden. Verder heeft hij een prachtige roze bloemkleur wat extra gezelligheid creëert in de tuin en zorgt voor een schattig effect.

insectvriendelijke tuin met een Gipskruid

6. Heide

Eén van onze favorieten zijn Heideplanten. Ze hebben een prachtige fleurige roze kleur en zijn ware eyecatchers in de tuin. Ze passen perfect binnen natuurlijke tuinen en kunnen goed tegen felle zon. De bloeiperiode is tussen augustus en oktober (soms zelfs langer!).

insectvriendelijke tuin met een Heide

7. Herfstaster

Een schatje van een insectvriendelijk plantje is de Herfstaster. Dit beeldige bloempje valt op dankzij zijn paarse, langwerpige bladen en oranje knop. Hij speelt de hoofdrol in de nazomer en herfst en is dankzij de late bloei zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

insectvriendelijke tuin met een Herfstaster

8. Kamille

Kamille, wie kent ‘m niet. Waarschijnlijk dankt hij zijn bekendheid met name door Kamillethee. Deze thee verlicht onder andere kiespijn en verkoudheid. Maar ook is het dus een insectvriendelijke plant! Wat betreft de plant zelf kent deze een lange bloeitijd; namelijk van het voorjaar tot en met de zomer! Verder houdt deze eenjarig plant van zon en halfschaduw en heb je dus zo een prettig plekje voor ‘m gevonden.

insectvriendelijke tuin met een Kamille

9. Klimhortensia en hortensia

Je hebt ze zowel in het wit als roze; de hortensia. Een échte gezellige bloeier die houdt van halfschaduw/schaduw. Ze bloeien in de maanden mei en juni en hebben voorkeur voor een vochtige en doorlatende grond. Laat die vrolijke insecten maar komen!

insectvriendelijke tuin met een Klimhortensia en hortensia

10. Sneeuwklokjes en Krokussen

De bloembollen Krokussen en Sneeuwklokjes zijn échte smaakmakers in de tuin. Ze zorgen voor schitterende kleuren. Het Sneeuwklokje kan al beginnen met bloeien in de maand december en de Krokus volgt in de maand februari. Wat een pracht!

insectvriendelijke tuin met Sneeuwklokjes en Krokussen

11. Lavendel

De Lavendel; wie kent ‘m niet! Een geliefde plant, al helemaal voor insecten. De bekendste is de paarse variant, maar je hebt ‘m ook in wit, roze en blauw. De bloeiperiode van deze insectvriendelijke plant is van juni tot en met augustus en qua standplaats houdt hij van volle zon.

insectvriendelijke tuin met Lavendel

12. Lupine

Insecten zijn gek op Lupines! Ze zijn er in verschillende kleuren en geven daardoor een extra fleurige uitstraling. Ze bloeien in de maanden juni en juli en houden van halfschaduw en zon. Hij is bijzonder in trek bij bijen en hommels en is zo goed al winterhard.

insectvriendelijke tuin met Lupine

13. Kogeldistel

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Kogeldistel een kogelvormige bloem. De bloemkleur is lichtblauw en hij heeft een bloeitijd van circa juli tot en met september. Een waar feestje om naar te kijken en voor insecten om van te proeven.

insectvriendelijke tuin met Kogeldistel

14. Kaardebol

Eentje die redelijk op de Kogeldistel lijkt is de Kaardebol. Hij bloeit in de periode juli tot en met september en heeft een enorme aantrekkingskracht op insecten. Verder kan hij tot wel 200 cm hoog worden! Een Kaardebol zal je dan ook niet over het hoofd zien.

insectvriendelijke tuin met Kaardebol

15. Ezelsdistel

De Ezelsdistel is een insectvriendelijke plant die vrijwel in elke grond groeit maar heeft voorkeur voor een droge kalkhoudende bodem. Hij kan tot wel 200 cm hoog worden en heeft prachtig grijs blad. Hij bloeit in de maanden juni, juli en augustus.

insectvriendelijke tuin met een Ezelsdistel

16. Sieruien

Deze voorjaars- en zomerbloem (maart tot en met augustus) is een ware aantrekker voor vlinders en houdt van zowel zon, halfschaduw als schaduw. Hij is verkrijgbaar in de kleuren wit, geel, roze, paars, rood en blauw en verrijkt met nectar.

insectvriendelijke tuin met Sieruien

17. Vingerhoedskruid

Deze sierlijke honingplant wordt druk bezocht door bijen en hommels. De Vingerhoedkruid is dan ook een absolute aanrader voor een insectvriendelijke tuin. Verder is hij goed winterhard tot maar liefst -25 graden en beschikbaar in de kleuren wit, roze en roodpaars. De bloeimaanden zijn juni, juli, augustus en september en staat graag in de zon, halfschaduw en schaduw.

insectvriendelijke plant Vingerhoedskruid

18. Vlambloem

De Vlambloem is een populaire tuinplant en dat heeft hij onder andere te danken aan de rijke en lange bloei maar ook aan de aantrekkingskracht op vlinders. Met name in de maanden juli en augustus start hij met zijn bloei en hij houdt ontzettend van de zon. Daarnaast verspreidt het een heerlijke geur door de tuin die lange zomeravonden nog fijner maken.

insectvriendelijke plant Vlambloem

19. Vlinderstruik

Last but not least; de Vlinderstruik. Deze struik met sierlijke bloemenpluimen maken je insectrijke tuin helemaal af. Dit stukje vrolijkheid is een magische vlinderaantrekker en kan tot wel 400 cm hoog worden! Een ware insectvriendelijke plant dus! Verder houdt hij van warmte en staat hij graag in de volle zon of halfschaduw. De bloeiperiode is juli tot en met september.

insectvriendelijke plant Vlinderstruik

Het insectvriendelijk maken van je tuin; zelf doen of uitbesteden?

Zo, dat was een hele lijst maar met deze bloemige toppers kun jij absoluut zorgen voor een insectvriendelijke tuin! Heb je groene vingers en vind je het heerlijk om in de tuin aan de slag te gaan? Dan juichen wij dit alleen maar toe!

Ben jij meer een tuingenieter dan een tuinwerker, of heb je er gewoonweg geen tijd voor? Team Damhuis staat voor je klaar en met meer dan 15 jaar ervaring weten we inmiddels hoe je zorgt voor dé perfecte insectvriendelijke tuin!

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op door hieronder op de contactbutton te klikken.

Offerte aanvragen / contact opnemen