fbpx
De tuintrends van het jaar 2020

We zitten nog in het begin van het nieuwe jaar. Dat betekent weer kijken naar de nieuwste tuintrends van 2020. Want wat gaat dit jaar ons brengen qua trends op tuingebied? Zo hebben we de afgelopen jaren veel zaken voorbij zien komen als bohemien, Oosterse tuinen en verwilderde tuinen. Maar inmiddels zijn we weer wat verder en staan er hele andere trends op het lijstje. Als hovenier zien wij deze dagelijks voorbijkomen en hebben de laatste trends van de beurs hieronder voor je opgesomd.

1. Future proof tuin

Het milieu; het is en blijft een veel besproken onderwerp. Gelukkig maar, want dankzij moeder natuur leven we op deze aarde. Deze trend heeft zich ook genesteld in de tuintrends van 2020. Want hoe future proof en duurzaam is jouw tuin? Niet alleen wordt bij deze trend gedacht aan praktische zaken waardoor jij minder hoeft te doen, zoals een robot grasmaaier, ook wordt hier gedacht aan hoe jij je tuin zo milieubewust mogelijk kan maken en houden.

Denk aan zonnepanelen op de overkapping in de tuin die vervolgens energie leveren aan je tuinverlichting of oplaadpaal van je elektrische auto. Maar denk ook aan het gebruik van duurzaam materiaal voor bloempotten, meubilair en tegels. Daarnaast is het goed om na te denken over goede waterafvoer en bewateringssysteem. Niet alleen praktisch maar ook zeer bewust!

future proof tuin

2. Onderhoudsvriendelijke tuin

Je hebt het wel of je hebt het niet: groene vingers. Sommigen vinden het onderhouden van de tuin niet leuk of hebben er weinig tot geen tijd voor, maar wel vinden ze het heerlijk om te vertoeven in een onderhouden tuin. Dit horen we steeds vaker en heeft te maken met de trend dat er steeds meer twee verdieners zijn, mensen langer door blijven werken en de tuinen van nieuwbouwwoningen.

Gelukkig zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Zo heb je tegenwoordige prachtig kunstgras welke niet te onderscheiden is van echt. Dit gras hoef je niet te onderhouden en je geniet het hele jaar door van een mooi stukje groen. Daarnaast is het hebben van tegels met een keramische of coatinglaag ideaal. Deze nemen namelijk minder vocht op wat zorgt voor minder groene aanslag. Dat scheelt je een hoop werk. Qua beplating neem je planten die makkelijk te onderhouden zijn zoals een Varen, Vlijtig liesje, Chrysanten en vetplanten. Zo maak je er toch een gezellige tuin van, zonder er te veel naar om te kijken.

tuindtrend 2020 een onderhoudsvriendelijke tuin

3. Vierseizoenen tuin

Wil jij graag het hele jaar door genieten van je tuin? Dan is deze tuintrend van 2020 écht iets voor jou! De zomer heeft automatisch een positief effect op je tuin, hier hoef je vaak weinig voor te doen. Echter, als we het hebben over de herfst en winter, dan wordt het toch vaak wat lastiger. Merendeel van de bloemen vallen weg en qua temperatuur is het ook minder aangenaam.

Tenzij je een overkapping plaatst met een knusse hoek. Denk hierbij aan een heerlijke loungebank met vuurkorf of buitenverwarming. Zo kunnen jij en je familie ook nog lekker buiten zitten als het niet meer zo warm is. Als we het hebben over de bloei in je tuin, denk dan naast zomerse bloemen ook aan planten die het hele jaar groen blijven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een Chinese Waaierpalm, Klimop, Buxus en Kuiflavendel. Zo kun jij ook in de winter genieten van een mooie groene tuin!

tuintrend 2020: een vierseizoenen tuin

 

4. Zelfvoorzienende tuin

De laatste tuintrend van 2020 die we hebben gespot is de zelfvoorzienende tuin. Goed eten zoals voedsel zonder smaak- en kleurstoffen en biologisch wordt steeds meer en meer verkocht. In de winkel is dit vaak vrij kostbaar. Om die reden kiest men er steeds vaker voor om zelf voedsel te kweken in eigen tuin. Natuurlijk haken tuinbedrijven hier op in en zijn er steeds meer opties voor.

Zo zien we steeds vaker hippe, strakke houten bakken die te gebruiken zijn in je tuin voor het verbouwen van verschillende groenten en fruit. Ook zijn deze ideaal voor het kweken van verschillende kruiden. Tegenwoordig hoef je dan ook echt niet een verwilderende tuin of volledige moestuin te hebben, wil je groenten of fruit verbouwen.

Ook is het een trend om een kleine broeikas te hebben. Niet alleen is dit ideaal voor het verbouwen van voedsel, ook ziet dit er ontzettend leuk uit omdat er steeds meer toffe designs op de markt komen die er hip uitzien en passen in kleinere tuinen.

zelfvoorzienende tuin

Meer weten?

Dit waren dé 4 tuintrends van 2020. Heb je nog vragen of wil je graag meer weten over hoe jij je huidige of nieuwe tuin het best kunt inrichten? Damhuis helpt je graag verder! Neem dan ook gerust contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden met je.

Offerte aanvragen / contact opnemen