fbpx
Duurzaam tuinieren

We zitten inmiddels alweer aan het eind van de maand oktober. Goh, wat vliegt de tijd! De maand oktober staat volledig in het teken van het winterklaar maken van de tuin. Want is jouw tuin er al klaar voor? De aankomende maanden zal de temperatuur flink gaan dalen en dat is iets waar jij je tuin goed op moet voorbereiden. Zo voorkom je beschadiging en zorg je ervoor dat jouw tuin de winter goed doorkomt. Want jij draagt in de winter toch ook het liefst warme kleding 😉 Hieronder gaan we in op de 5 belangrijkste zaken voor het winterklaar maken van de tuin!

Wanneer?

Uit onderzoek blijkt dat oktober de beste maand is voor het winterklaar maken van de tuin. Dit omdat de temperatuur nog redelijk aangenaam is maar ook omdat de grond dan nog niet te hard is. Het winterklaar maken van de tuin is de moeite dubbel en dwars waard. Waarom? Omdat je hiermee voorkomt dat jij je tuin beschadigt en omdat je hiermee zorgt dat tuinieren in het voorjaar een stuk makkelijker gaat. Het voorwerk heb je dan namelijk al verricht.

1. Het verwijderen van eenjarige planten

In deze tijd zijn merendeel van de eenjarige planten uitgebloeid. Het is belangrijk om deze eenjarigen voor de eerste vorstdagen te verwijderen omdat de wortels anders gaan rotten. Het verwijderen doe je heel eenvoudig door de plant, inclusief worstel, uit de grond te trekken. Daar waar je de plant hebt verwijderd, zit nu een gat. Maakt deze niet dicht! Want daar hebben we een oplossing voor, zie volgende alinea 😉

eenjarige planten verwijderen

2. Bloembollen planten

Voorjaarsbollen! Dat is de oplossing voor het opvullen van die gaten. Denk al narcissen, viooltjes, krokussen en tulpen. Hiermee zorg je ervoor dat alle gaten worden opgevuld maar ook dat jij straks in het voorjaar intens kan genieten van een kleurrijke tuin. Zo begin je de lente nog eens goed!

3. Gazon winterklaar maken

Eén van de belangrijkste onderdelen bij het winterklaar maken van de tuin is het gazon. Het hebben en behouden van een mooi groen grasje vergt veel tijd en energie. Dat wil je natuurlijk niet laten verpesten door de winter. Als eerst ga je aan de slag met het verwijderen van alle bladeren op het gazon. Dit voorkomt rotten en lelijke plekken. Ga vervolgens aan de slag met het maaien, dit zal de laatste keer zijn van dit jaar (mits we een hele milde herfst hebben). Houd het gras liever wat langer en maai het niet te kort. De volgende en tevens laatste stap is het strooien van kalk. Dit zorgt ervoor dat de wortels beter belucht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Als laatst willen we je als tip meegeven om in de winter niet te veel over het gazon te lopen, dit voorkomt beschadiging aan de grassprieten.

4. Oude bladeren

Zoals we al benoemde, is het belangrijk om oude bladeren te verwijderen van het gazon. Echter, gooi deze oude bladeren niet weg! Een tip is om deze oude bladeren naar je borders toe te vegen. De oude bladeren dienen namelijk als beschermlaag tegen vorst. Deze bescherming geldt voor zowel de grond, planten als de diertjes die er leven.

5. Snoeien

Het snoeien van planten verschilt per plant. Om je hier wegwijs in te maken zijn er diverse snoeikalenders opgesteld. Een welbekende plant die in oktober absoluut gesnoeid moet worden is de Buxus. De standaard is om deze twee keer in het jaar te snoeien. Namelijk in de maand mei en in de maand oktober. Het is van belang om een scherpe snoeischaar te gebruiken en deze regelmatig schoon te maken tijdens het snoeien.

Tuin winterklaar maken door te snoeien

Het winterklaar laten maken van je tuin door Damhuis

Wil jij graag een winterklare tuin maar heb jezelf geen groene vingers of geen tijd? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden! Met al meer dan 30 jaar ervaring als hovenier helpen wij je graag verder. Wij hebben de afgelopen jaren al talloze tuinen winterklaar gemaakt en helpen jou graag verder!

Wil je meer informatie en/of advies? Neem contact met ons op door hieronder op de contact button te klikken. Tot snel!

Offerte aanvragen / contact opnemen