fbpx
ontwerp van kleine tuin doe je zo

Het ontwerpen van een kleine tuin is knap lastig. Je moet namelijk heel goed nadenken over wat je allemaal terug wilt laten komen en tevens rekening houden met de ruimte. Toch zijn er verschillende tips & tricks die ervoor zorgen dat jouw kleine tuin een geweldige hotspot wordt en eveneens ruimtelijk oogt. We geven je de garantie dat een grote tuin daar jaloers op wordt 😉 Hoe? Lees snel verder!

1. Ruimte creëren in kleine tuin

Bij het ontwerp van een kleine tuin draait alles ‘’ruimte creëren’’. Natuurlijk is er niet veel ruimte, maar er zijn verschillende manieren om dit wel te doen laten denken. Een goed voorbeeld hiervan is een schutting met horizontale planken. Niet alleen hebben zulke tuinschuttingen een tof voorkomen, ook wordt je tuin hiermee ruimtelijker. Daarnaast is het afschermen van je terras met een windscherm of muurtje een goede toevoeging. Zo is de volledige tuin namelijk niet in één opslag te zien, wat de indruk geeft van een grote ruimte.

ruimte maken in kleine tuin met schutting

2. Bomen

Om de boel ruimtelijk te houden, is het niet slim om met grote bomen te gaan werken. Kies juist voor kleine hoge bomen met een smalle, open kroon. Dit ziet er openlijker uit en zo valt er minder schaduw in je tuin. En door hoge bomen te gebruiken, creëer je meer ruimte. Een goed voorbeeld van zo’n boom is de Japanse Sierkers. Een absolute aanrader als het om kleine tuinen gaat!

hoge bomen in kleine tuin is ruimtebesparend

3. Bestrating in kleine tuin

Advies bij een kleine tuin is om qua tuinbestrating te kiezen voor grote tegels. Dit betekent overigens niet dat je de grootste tegel moet kiezen maar het is wel beter om te gaan voor een tegel die minimaal 60×60 is. Momenteel zijn keramische tegels erg in trek. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Let wel dat je kiest voor vorstvrije tegels met een minimum dikte van 3 centimeter, deze hebben namelijk een hogere slijtvastigheid.

grote tegels in kleine tuin oogt tuin groter

4. Kleine tuin inrichten met opvallende attributen

Een kleine tuin kan al snel saai ogen. Werk daarom met mooie, opvallende attributen. Denk hierbij aan een mooi kunstwerk/beeld en/of een verhoging of trap waardoor alles net even wat groter lijkt. Werk daarnaast met een sprekende structuren zoals steen en hout. Maar let op! Varieer niet met te veel kleuren en structuren. Houd het strak en clean en werk daar tussen met opvallende elementen.

kunst in kleine tuin

Kleine tuin inrichten door Damhuis

Wil jij graag een tuinontwerp voor je kleine tuin? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden! Met al meer dan 30 jaar ervaring als hovenier helpen wij je graag verder. Wij hebben de afgelopen jaren al talloze kleine tuinen opgeleverd en helpen jou graag verder!

Wil je graag meer informatie en/of advies? Neem contact met ons op door hieronder op de contact button te klikken. Tot snel!

Offerte aanvragen / contact opnemen